Bericht van 2 weken!! - Reisverslag uit Bandung, Indonesië van Natasja Schijndel - WaarBenJij.nu Bericht van 2 weken!! - Reisverslag uit Bandung, Indonesië van Natasja Schijndel - WaarBenJij.nu

Bericht van 2 weken!!

Door: Natas

Blijf op de hoogte en volg Natasja

27 Oktober 2007 | Indonesië, Bandung

Maandag 15 oktober
Na redelijk uitgeslapen te zijn van onze reis, gaan we ’s ochtends ontbijten (al kun je het eerder brunchen noemen). Hier horen we dat de hele week geen kleding gewassen kan worden, omdat de bediendes het suikerfeest vieren. Dat is voor ons wel een probleem, omdat we vanwege Bali, bijna geen schone kleren meer hebben. Dus dat wordt winkelen.
En dat gaan we ’s middags dus ook niet. We vinden alleen niets.
Wat we wel vinden is een kapper. Wassen, knippen, föhnen en stijlen voor maar… 3,21 euro!
Dat is toch ook niks!
En Starbucks, die vinden we ook. Dus weer zo’n lekkere Mango Passion Fruit, maakt de dag weer goed.

Dinsdag 16 oktober
Wat ik gisteren vergeten te vertellen ben, is dat we pas donderdag weer stage hebben. Dit vanwege het suikerfeest van de islam.
Omdat onze kleren dus niet gewassen kunnen worden, gaan we onze kleren zelf maar wassen. Tja, je moet toch iets!
’s Middags weer naar het winkelcentrum, want we waren gisteren nog iets vergeten te kopen.
’s Avonds is het druk in huize Thea. Er zijn meer Nederlands (ook een paar Indonesische) gasten aanwezig.

Woensdag 17 oktober
Vandaag zijn Jenny en Wim (vrienden van de ouders van Lotte) in Bandung aangekomen. Lotte krijgt een smsje dat we maar snel naar het hotel moeten komen, want Jenny heeft haar enkel bezeert.
Bijna bij het hotel, zien we ze uit het raam zwaaien. Vrolijk en enthousiast zwaaien we terug.
Nadat de dokter bij Jenny is geweest, krijgt krukken (naar eigen aanvraag) om te lopen en pilletjes die ze moet slikken. Als de dokter de krukken komt brengen, en ze betaald hebben, komen we erachter dat de krukken veel te groot zijn. Dus gaat Wim opzoek naar iemand die een stuk van de onderkant kan afzagen. Dit scheelt een stuk, maar ze zijn nog steeds een beetje te groot.
Door dit ongeluk, gaan we vandaag niet heel veel doen.
We laten Jenny en Wim even ons verblijfsplaats zien. Daarna gaan we weer naar het hotel om te dineren om vervolgens weer afscheid te nemen. We spreken nog snel iets af voor de volgende dag.

Donderdag 18 oktober
Vandaag op stage een hele leuk dag geweest. Eerst wiskunde gedaan in grade 3. Hier hebben ze een wedstrijdje gedaan. Het groepje met het snelste en de meeste goede antwoorden hadden gewonnen. Daarna ook nog English Science gedaan. Dit was ook best interessant. Ging over vloeibaar, vast en gas.
Na stage zijn we met Jenny en Wim ergens gaan lunchen om vervolgens naar de Angklung school te gaan. Dit was (weer) erg leuk. Deze keer een betere plaats, namelijk vooraan in het midden, haha. ’s Avonds hebben we gegeten in het zelfde restaurantje als waar we gegeten hadden. Hier hebben Lotte en ik gefondued. Erg lekker!

Vrijdag 19 oktober
Vandaag hebben we het met grade 3 gehad over “these, this, those, that”. Eveline maakt graag een diapresentatie, want dan heb je leuke plaatjes en kleuren. En daar ben ik het eigenlijk ook wel mee eens, haha. Dit waren ook erg leuke lessen.
Wim en Jenny zijn ook de school komen bezichtigen. Toen we klaar waren met stage, was het echt kei hard aan ’t regenen (maja, de regentijd begint dan ook!). En dus kwamen we nat in het hotel aan. Daar hebben we geluncht. Toen het weer droog was, hebben we een angkot gepakt en zijn we naar het grote Alun-Alun plein gegaan; het centrum van Bandung waar ook het postkantoor zit. Daarna weer een angkot gepakt en zijn we naar het Dago Tea House gegaan. Hier heb je heel mooi uitzicht over de stad. Hier hebben we dan ook wat gedronken om hierna weer een angkot te pakken, om ergens te gaan eten.

Zaterdag 20 oktober
Vanochtend vroeg uit de veren. We gaan vandaag naar de vulkaan in Noord-Bandung. Dit is dezelfde vulkaan als die ik 2 jaar terug ook al gezien hebben. Mensen opperen zich zelf hier op als je persoonlijke gids, of te wel, daar hebben we niet omgevraagd. Maar goed, weg gaan ze toch niet.
Na de vulkaan zijn we naar de ciater (warm water bronnen) geweest. Dit bestaat uit zwembadjes en parkjes en nog wat meer. Hier hebben we gezwommen. Nou ja, eerder gepoedeld, want het water was me toch wel even iets te heet. Als je daarin gaat zwemmen ben je na één meter al kapot! Nee, serieus… Als het had geregend, was het misschien nog verdraagbaar geweest, maar nu… Toch was het wel heel leuk geweest hoor!
Daarna probeerde we in het winkelcentrum nog opzoek te gaan naar Durian. Dit is een fruit, die schijnbaar erg stinkt maar wel ontzettend lekker is. Maar volgens ons is het Durian seizoen afgelopen, want we zien ze niet meer.
Na het winkelcentrum zijn we een of ander hotelletje binnen gegaan om te eten. Dit zag er erg leuk uit van de buitenkant, maar de binnenkant viel een beetje tegen. Toch was het eten wel erg lekker.
Daarna naar de hotelkamer van Jenny en Wim. Hier neemt Lotte een uitgebreid bad (want die mist ze hier heel erg, gezien ze thuis vaak in bad gaat). Jenny, Wim en ik gaan maar kaarten. Helaas kan ik het niet winnen. Als Lotte klaar is, doet ze ook mee.

Zondag 21 oktober
Ook vandaag weer vroeg op. We gaan naar een theefabriek en – plantage. Maar het wordt erg slecht weer! Ik heb het zelfs koud in de auto. Dat kan ook komen omdat we steeds hoger en hoger de bergen ingaan. De theefabriek was wel interessant. Maar minder voor mij, omdat ik hier ook al een keer geweest ben. Daarna nog tussen de theeplantages rond gereden.
Hierna zijn we opzoek gegaan naar een restaurantje. Ook weer een erg leuk en mooi restaurantje gevonden.
Hierna weer terug naar Bandung. In het hotel nemen we een duik in het zwembad, en dat terwijl de lucht grijs ziet.
Omdat dit de laatste avond is dat Jenny en Wim hier zijn (zij trekken de volgende dag verder door) gaan we boven op het hotel eten. Dat is nog steeds wel binnen, maar wel de bovenste verdieping van het hotel. Deze draait ook rond en zo kun je dus goed de stad zien. Het eten werd hier voor je neus klaargemaakt (nou ja, niet alles). Ook was het erg lekker! Zo ook geflambeerde banaan op! Ook leuk hoor, zo’n fikkie op je banaan! Maar dat is maar voor even, en dat is als de kok dat voor je tafeltje staat te doen.
Deze keer lopen Jenny en Wim ons naar huis en daar nemen we afscheid.

Maandag 22 oktober
Vandaag wel weer een iets saaiere dag gehad op stage. Nu zijn er ook studenten en dan heb ik gewoon wat minder te doen. Dus niet zoveel te vertellen over stage vandaag.
Zo wie zo niet zoveel over deze dag. Beetje saai geweest, eigenlijk. Maar wel weer lekker rustig.
Dinsdag 23 oktober
Vandaag stage was ook niet zo heel boeiend. Ook vandaag kwamen studenten. Daarom had ik gevraagd of ik iets anders kon doen. Dit kon. Ik mocht een les voor morgen voorbereiden, zodat ik ook les kan geven. Dit was wel leuk. Ook mocht ik punten noteren.
Ook vandaag is niet heel boeiend geweest. Maar dat zal wel aan ’t weer gelegen hebben. Ik was al vroeg klaar met stage, maar Lotte nog langer niet. Dus ben ik thuis maar brieven gaan schrijven en honger gaan lijden, totdat Lotte weer thuis was.
Dus toen Lotte eindelijk thuis was zijn we gaan eten. Daarna hebben we een angkot naar het postkantoor gepakt. En toen we het postkantoor uitkwamen…. Regende het weer de hemel uit! Dus wij snel lopen en in de eerste de beste angkot springen. Angkots maken echter altijd een hele omweg dat we ruim drie kwartier in dezelfde angkot Bandung hebben kunnen bezichtigen zonder te weten waar we zouden uitkomen, haha. Dat is nog eens avontuur! Gelukkig wisten we wel dat Angkots altijd rondjes rijden en vanzelf wel weer op een goede bestemming zou uitkomen. En toen was het redelijk droog, maar nog niet helemaal. Hier kom je, ondanks miezer, nog steeds zeiknat thuis.

Woensdag 24 oktober
Vandaag heb ik dus mijn les mogen geven aan grade 4. Dit was erg leuk. Het ging over het bijvoeglijknaamwoord (“adjective” op z’n Engels). De kinderen waren erg enthousiast. Via een diapresentatie heb ik de les gegeven. Maar voordat we aan deze les begonnen, hebben we het eerst nog over emoties gehad. Op een papier stonden een zevental hoofden zonder gezicht. De gezichten stonden er apart onder. Zo moest je het juiste gezicht bij het juiste hoofd doen. Onder het hoofd stond bijvoorbeeld “angry”, daaruit kon je dus opmaken welk gezicht erbij moest. Dit heb ik in spelvorm gedaan. De kinderen konden punten verdienen met het meeste aantal goede antwoorden en snelste groepje etc.
Bayu heeft ook nog foto’s en filmpjes van deze les gemaakt. Ik zal kijken of ik een filmpje hier op de site kan zetten.
Grade 4 B vond de les wel wat moeilijker. Maar toch snapte iedereen het toen de les was afgelopen.
Na stage zijn we eerst gaan eten om vervolgens naar het winkelcentrum te gaan. Ik had wat bureau accessoires nodig. In die winkel kwamen we DE man weer tegen. Stond ie gewoon naast ons – ongeïnteresseerd – spullen te kijken. Hij keek ons ook de hele tijd aan. Waar haalt hij het lef vandaan om zo dicht bij ons te komen staan? Maar goed. Wij gewoon rustig verder winkelen. Toen we de winkel uitliepen zijn we hem kwijt geraakt en hebben we hem niet meer gezien. Dat we hem hebben aangekeken in de ogen kan hem hebben afgeschrikt. Maar we zijn benieuwt of we hem nog vaker gaan zien.
Nu ik er zo aan denk…. We hebben al weer eventjes geen last meer gehad van kakkerlakken!

Donderdag 25 oktober
Vandaag niet zo’n interessante dag geweest. Stage was op zich wel leuk. Lekker wiskunde en English science gedaan met grade 3 en 4. Was best interessant.
Wat erg grappig was, is dat we net klaar waren met de les van 4A, maar Eveline moest daar nog wel wat doen terwijl de les eigenlijk al was afgelopen. Daarom ben ik vast naar 4B gegaan om de tekening die op het bord moest, te maken. Maar de whiteboard markers die ik mee had gekregen van Eveline deden het niet meer. Dus toen ik aan de klas vroeg of iemand van hen een marker had, vlogen de kinderen bijna op mij af met hun marker! Heel grappig. Was zelf best overdonderd, haha.
Na stage zijn we huiswerk gaan maken (tja, moet ook nog altijd gebeuren!). Hadden we ook even een leuk moment. Ik had muziek aanstaan op mijn laptop en ondertussen kletsten Lotte en ik. Ik dacht al de hele tijd dat het luchtalarm af ging (al weet ik niet of ze die hier wel hebben). Dus toen er een kleine pauze in ons gesprek kwam hoorde ik het beter. “Oh, ik dacht de hele tijd dat het luchtalarm af ging. Maar het is die moskee maar!” En dus lag Lotte helemaal in de scheur en als ze de moskee hoort zegt ze constant: “hee, het luchtalarm gaat weer af”.
’s Avonds zijn we naar het winkelcentrum (weer!) gegaan. Maar niet om echt iets te kopen (al ben ik nog steeds op zoek naar schoenen. En dan vind je een leuk paar; hebben ze die niet in jou maat, grrrr!), maar om te eten. En dat was ook erg lekker. Behalve dat er twee meisjes naast ons zaten die rookten, terwijl ze (volgens ons) nog niet eens “echt” roken. Maar goed, hadden wij ook ergens anders kunnen gaan zitten.

Vrijdag 26 oktober
Vandaag hoefde ik pas om 8 uur op school te zijn. Eigenlijk zouden we naar de kerk gaan met school (gebeurt namelijk één keer in de maand). Maar toen ik op school aankwam en een uur later nog steeds in de lerarenkamer zat, zijn we nog altijd niet naar de kerk geweest. Inclusief de rest van de dag. Maar goed. Niet zo heel veel gedaan op stage. Eveline had geen les vandaag, vanwege rapporten. Maar zo heb ik wel uitgebreid mijn maandgesprek kunnen houden. Ook weer lesstof meegekregen om een les van te maken voor woensdag. Mijn ouders komen zondag, dus met de lesstof heb ik vandaag ook een groot deel van de dag aan besteed.
Na stage zijn Lotte en ik met Relinde (nichtje van Leo wat hier voor 4 maanden vrijwilligerswerk doet), naar het winkelcentrum te gaan (ik was nog wat kantoorartikelen vergeten) om te eten, en dat dus te kopen. Maar ook fruit. Meloen!!! Yammie. En die ben ik nu aan ’t opeten, terwijl ik dit typ.
Vanavond gaan we met z'n drieën uiteten, dus zal ook heel gezellig worden :)

Zoals je ziet heb ik 't redelijk kort kunnen houden, goed van mij hè! Zo heb ik thuis ook nog iets te vertellen hahaha.
Foto's doe ik binnenkort wel weer, want nog dingen voor Bali moeten erop, Bali zelf en na Bali... dus....

Fijn weekend allemaal!

Liefs, Natasja

• 27 Oktober 2007 - 11:47

Ad En Marianne:

Wat hebben jullie een leuke vakantie gehad op Bali dat was echt genieten en het breekt natuurlijk de stage wel. Natasje , Erik en Marjon hebben een dochter gekregen. nou ja, Marjon heeft ze ter wereld gebracht en Erik heeft toegekeken. Ze heet Isis en het is een erg mooi meisje. Dat zeggen opa's en oma's natuurlijk altijd. Maar goed de stand is nu 2-2. Twee jongens en 2 meisjes. Op donderdag 8 november krijg ik een nieuwe knie links, dus als dat goed gaat kan ik als je thuis komt weer lopen als een kiviet. Wat fijn dat je vader en moeder zondag komen, doe ze de groeten van ons en ook natuurlijk aan jou en je vriendin, we wensen je nog een hele fijne tijd en tot wederhoren (lezen) want het is altijd heel leuk om je mails te lezen.
    Groetjes.

• 28 Oktober 2007 - 11:11

Eliie:

hee chikkii,,:D
    sorry dat ik weinig van me laat horen haha,, maar zo te horen hoef ik me nergens zorgen om te maken en hebben jullie het wel naar je zin,,:D
    wij hebben nu vakantiie,,
    nou vakantie kan ik het niet noemen:S
    paul heeft t uitgemaakt echt ineens,,
    hij heeft me zo laten vallen,, majah ik bespaar jullie de detailles of hoe je dat ook typt haha..
    nog veel plezier en,, tot over een paar maanden :D

xx eliie

• 28 Oktober 2007 - 19:56

Je Schoonma:

Ha Natas dat lijkt mij leuk een restaurant dat ronddraait zodat je de hele stad kunt zien.Hebben ze zoiets in nederland ook moeten we toch eens uitvogelen.Maar je hebt toch wel weer genoeg gedaan zoals ik lees en af en toe rustig is ook wel eens lekker.
    Inderdaad is het voor jou doen redelijk kort maar wel weer een leuk verhaal,en als ik dit verstuur zijn jullie Pap en Mam er al weer dus dat word wel een gezellig weekje.Als je dit in die tijd leest geef ze dan heel veel groetjes.
    En weer tot je volgende verhaaltje
    Kusjes en doeiiiii xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

• 10 November 2007 - 13:20

Hellen:

Hey Natasja,

Ik las je berichtje op de BBSO-site en snap heel goed wat je meemaakt. Even doorbijten, je zinnen verzetten, je vriend stalken met smsjes en voor je het weet, ben je weer terug! Heel veel plezier nog en sterkte met de dipjes (die soms eindeloos lijken te duren).

Hellen

• 19 November 2007 - 15:37

Simone:

Hej Natas!

Lang niet gesproken
    Zo wat kan jij vertellen zeg!! En dit verhaal was kort?? haha
    Super leuk om te horen dat je het naar je zin hebt. Je kan beter nog wat langer blijven want op school is het echt niks aan! De leraren zijn egt slaapverwekkend :P Natascha was vandaag weer op school en ze had het erg naar haar zin gehad. Je hoort haar verhalen nog wel als je weer terug bent op school.
    Tot over een paar maandjes!!
    Kus Simone

• 22 November 2007 - 17:57

Bianca Van Schijndel:

Hé Natas! We missen je allemaal heel erg hier in het koude Den Dungen. Onze avonturen zijn misschien niet zo groot als die van jou, maar op de harmonie is er ook weer van alles gebeurd. We zitten helaas weer zonder dirigent. Ik hoop dat we snel weer een nieuwe hebben gevonden (voordat jij weer terug bent!)

Heel veel liefs van ons allen.

Bianca, Berry, Guillaume en Laurens

• 22 November 2007 - 19:51

Ome Pieter:

hoi Natasja,
    Wat heb jij al ontzettend veel meegemaakt. Kom je nog wel een keer terug of blijf je misschien wel daar?
    Als het erg lang gaat duren zullen wij toch een keer op bezoek moeten komen, vind je ook niet? Mayke komt dan mee zegt ze, want die wil ook wel met dolfijnen zwemmen.
    Nog bedankt voor je kaart en voor de postzegel, roept onze zoon. (is weer voor zijn verzameling)
    Veel plezier de komende tijd en tot de volgende keer.
    Groetjes van je "dierbare"peetoom Pieter, tante Gerda en de kids.